Durian Belanda - Cara Petik
DURIAN BELANDA (Annona muricata) merupakan sejenis buah-buahan dari keluarga Annonaceae sama mirip buah Nona Seri Kaya, Nona Kapri, Atemoya, Cherimoya dan beberapa jenis lagi. Tanaman ini dipercayai natif daripada daerah di Amerika Tengah dan tidak banyak yang ditanam secara komersil di Malaysia mirip buah-buahan lain (Sila klik disini - untuk artikel berkaitan durian belanda). Durian belanda memerlukan daerah tanah yang subur dengan kadar kecerunan antara 0 - 15 darjah, memiliki sistem saliran baik(ia tidak tahan air banyak) dan pH tanah diantara pH5.0 - 5.5 dengan kedalaman tanah melebihi 1 meter. Dari segi hujan pula aku dapati tahap keperluannya ialah SEDERHANA sepanjang tahun dan hujan berlebihan akan menganggu proses pendebungaan. Pokok durian belanda juga akan terjejas akibatnya jikalau kurang air atau kemarau agak panjang. Di Malaysia terdapat 3 varieti durian belanda yang telah lama didaftarkan iaitu DB1, DB2 dan DB3. Kesemua varieti ini akan mengeluarkan hasil selepas 3 tahun penanaman pada pokok yang dijaga dengan baik dikebun. Antara info penting dalam tumbuhan durian belanda yaitu masaalah pendebungaan yang sering menjadi masaalah kepada ramai petani tempatan. Artikel malam ini aku berbangga dapat menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai amalan agronomi bagi flora buah durian belanda dimana ia berasaskan kepada beberapa kali pemerhatian yang dibentuk dikebun durian belanda untuk materi bacaan dan tumpuan. Artikel ini bagaimana pun lebih tumpukan kepada cara menuai atau petik buah durian belanda sebagai satu teknologi.
Buah sirsak dapat dituai sehabis berumur lebih dari tiga tahun. Musim berbunga pohon durian belanda paling banyak terjadi dalam bulan Oktober sampai November dan musim berbuah banyak jatuh pada bulan Januari serta Februari. Dari satu pokok durian belanda selalu mampu dituai sekitar 2- 30 biji buah dengan berat buah kira-kira 200 - 1,200 gram. Namun penghasilan buah durian belanda akan mengalami penurunan sehabis usia pokok mencapai 8 -10 tahun sehingga diharapkan amalan agronomi dinamakan Peremajaan (Rejuvenation). Buah durian belanda yang paling baik dipetik setelah benar-benar matang tetapi masih keras (Sila lihat foto disebelah). Ciri-ciri buah durian belanda yang matang antara lain mempunyai jarak duri yang telah merenggang pada kulit buah, bentuk melebar dan selalunya dibahagian hujungnya tumpul dan tangkai buah telah berwarna kekuningan. Dilihat warna kulit buah yang matang asalnya hijau mengilat telah bermetamorfosis hijau kusam atau hijau kekuning-kuningan. Jika ditepuk-tepuk dengan tangan seakan terdengar suara seperti berongga. Jika dicium akan berbau khas isi aroma buah durian belanda. Buah durian belanda yang matang mempunyai isi daging buah yang lembik, berwarna putih dan berserat. Berdasarkan pada umut umurnya sebaiknya buah dipetik kurang lebih sehabis berumur 2.5 bulan sejak keluarnya bunga (anthesis). Apabila buah belum cukup masak atau dipetik belum cukup matang maka ianta boleh dipercepat proses kematangannya dengan cara mencuci buah sirsak dengan air higienis lalu ianya diletakkan di tempat yang basah selama 3-5 hari sampai buah benar-benar matang. Buah ini selalunya boleh dituai sepanjang tahun dikawasan kebun yang mempunyai iklim sesuai, amalan agronomi diberikan terbaik dan tidak mengenal demam isu.
Selalunya buah durian belanda akan dituai sebanyak 1-3 kali semasa ia berbuah dengan waktu puncak pada animo utama. Buah tersebut perlu dipetik dengan berhati-hati dan mesti selektif dimana kerja memotong tangkai dilakukan menggunakan pisau yang benar-benar tajam atau gunting. Setelah itu buah mesti disimpan dalam bekas bakul plastik yang telah dialaskan dengan bahan yang empuk mirip kertas atau lain materi. Buah durian belanda yakni jenis buah yang gampang rosak dan tidak tahan terhadap proses penyimpanan untuk jangka periode yang usang. Meski buah ini diperam selalunya hasil dari proses memeram ini tidak akan sama dengan buah yang matang dipokok. Selalunya dari segi mutu, rasa dan aroma buah dari hasil memeram buah durian belanda kurang memenuhi syarat untuk dijual di pasaran. Buah durian belanda selalunya tidak dapat di tuai sekaligus disebabkan ia memiliki tahap atau peringkat kematangan yang berbeza-beza. Perkara ini berlaku dan memerlukan cara memetik secara terpilih dari setiap pokok. Masa memetik buah perlu berhati-hati semoga tidak mengakibatkan kerosakan pada buah lain. Buah yang telah dipetik mesti diletakkan secara betul agar memudahkan proses pengangkutan. Semasa penulis lawat ladang komersil di Maran, petani menyatakan pokok yang ditanam dari biji mulai berbuah setelah umur 4-5 tahun semenjak tanam (Sila lihat foto disebelah). Bagaimana pun pokok yang ditanam dari bentih cantuman berbuah pada umur 2-3 tahun sahaja.
Dari penelitian dikebun komersil ini penulis dapati selalunya bilangan biji buah sepokok yang subur mencapai 20 - 30 buah. Musim berbunga yang paling banyak yakni sekitar bulan Oktober - November dan berbuah pada bulan Januari - Februari tetapi diladang ini sepanjang tahun tanpa henti. Tanaman pokok durian belanda yang telah berumur 8-10 tahun akibatnya makin menurun dimana beliau pelukan cantasan peremajaan. Dari segi fisiologi buah durian belanda yang matang dikenali apabila jarak duri pada permukaan kulit buah telah merenggang, melebar, hujungnya tumpul, tangkai buah telah menguning, wama buah suram, jika ditepuk-tepuk mirip berongga dan tercium bau buah durian belanda masak. Selalunya jangkamasa matang lebih kurang 2.5 bulan sejak keluarnya bunga. Penuaian dilakukan dengan cara memetik tangkai buah secara hati-hati. Pokok tinggi cara memetik buah menggunakan alat derma khas seperti galah yang dihujungnya dipasang kantung kain atau keranjang untuk menahan supaya buah tidak jatuh kebawah. Bagi tujuan mempercepatkan proses kematangan, buah yang telah dipetik dicuci dengan air bersih kemudian diletakkan di daerah basah selama 3-5 hari hingga buah betul-betul matang. Berat buah selalu berkisar 200 - 1,200 gram walau pun di kebun ini ada banyak buah mencecah 4-5 kg. sebiji. Pastikan buah dipetik disusun baik dengan dialas bahan lembut dan ada pengudaraan. Selalunya ia dijual segar. Buah ini biasanya akan dihantar kepada pemborong dalam keadaan matang 75 % dan digunakan sebagai materi asas menciptakan jus, minuman segar dan membuat pes buah durian belanda. Semuga tulisan ini mampu memberi gosip memiliki kegunaan kepada anda semua. Wasallam!!!.
DURIAN BELANDA... DITUAI DIA...
2.5 BULAN...SELEPAS DIDEBUNGA...
GUNA PISAU TAJAM... GALAH JUGA...
HARGA MAHAL... HEBAT KHASIATNYA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Ladang Tanaman Durian Belanda,
Sg Jerik, Maran,
Pahang, Malaysia.
(13 Syawal 1437H)
Awesome share. Check out xbody
ReplyDelete