Nangka - Melawan Kanser Kolon
(Sila klik disini). Apa yang menjadi keseronokkan penulis jikalau menciptakan beberapa rujukkan akan kehebatan buah nangka sebagai masakan berasaskan tumbuhan yang berkesan dalam mengelakkan dan merawat Sartan Kolon. Artikel malam ini sambil menonton pertandingan bolasepak Piala Malaysia saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai khasiat buah nangka sebagai satu daripada buah atau makanan yang merawat masaalah serangan kanser.
Menurut laporan daripada Pusat Nasional Kanser (National Cancer Institute - NCI) di Amerika Syarikat (USA) pada masa ini terdapat seramai lebih dari 1.17 juta manusia dinegara tersebut yang mengidap masaalah Penyakit Sartan Kolon direkodkan pada tahun 2013. Penyakit Karkata Kolon berlaku dalam perut yang melibatkan usus yang rosak dan boleh melibatkan komplikasi lain yang serius (Sila lihat rajah disebelah). Kanseri ini sukar untuk dikesan dan dikelaskan sebagai jenis kanser yang rumit (complicated cancer). Kansier jeni kolon ini juga amat sukar untuk dirawat tidak mirip kanser jenis lain yang gampang dikesan dan dirawat. Bagaimana pun institute NCI ini telah menjumpai kaedah merawat kanser kolon ini secara semulajadi, praktikal serta murah dan berkesan. Kaedah yang bisa melawan sel kanser ini dan merawat yakni dengan memakan ISI BUAH NANGKA. Buah nangka yang masak dan segar dipetik dari ladang memang mempunyai getah dikala membukanya dan melekat pada tangan atau pisau. Buah nangka yang masak ini cantik, rangup, amis yang lezat dan juicy (basah) sesuai dimakan segar atau pun diproses. Pokok nangka sesuai ditanam dikawasan beriklim tropika dan kini menjadi satu buah-buahan penting di Malaysia khususnya di Negeri Pahang. Pahang merupakan satu negeri yang luas menanam nangka secara komersil melalui projek TKPM Swasta, TKPM Usahawan dan juga Ladang Berkelompok. Selain dimakan segar, buah nangka boleh diproses sebagai jus, minimal process (MP), Puree, Kerepek, Halwa, Jeruk dan sebagainya. Nangka telah didakwa sebagai sejenis buah anti-kanser terutama kanser kolon yang diperjelaskan dalam artikel ini.
Mengelakkan kes Karkata Kolon yakni penting dilakukan sebelum diserang kanser tersebut kemudian membuat rawatan. Khasiat makan buah nangka segar sebelum ini didakwa kaya dengan pelnagai nutrisi mirip kandungan vitamin, mineral, gula dan pelbagai lagi komponennya. Ia amat kaya dengan materi seperti Isoflavone, Phytonutrient, Lignan dan bahan Saponin. Keempat-empat unser ini ialah nutrien yang sangat berkuasa dan berpengaruh melawan sel kanser. Khasiat buah nangka yang enak ini membantu dalam menghalang peristiwa sel bebas radikal yang menimbulkan kejadian kes-kes kanser dan beberapa penyakit kronik lain. Kandungan asas iaitu 'Phytonutrient' ini bisa merawat kes kanser diperingkat awal serta pembentukkan sel-sel kanser dalam badan manusia. Kalau seseorang itu telah ada masaalah seperti Ulser Dalam Perut didakwa dengan temuan olej Institut NCI ini mampu merawatnya. Buah nangka mampu menyembuhkan masaalah ulser perut dengan berkasan jikalau diambil secara rutin dan tidak berlebihan. Peraka yang unik mengenai unsur 'phytonutrient' ini yakni kerana dia mudah didapati dan ujud daripada kuliner berasaskan tumbuhan (plants-based foods). Penyelidik telah membuat kajian dan mengenalpasti beribu-ribu jenis phytonutrient dimana kesemuanya didapati mempunyai nilai kesihatan kepada manusia. Para saintis masih menjalankan kajisan diseluruh dunia bagaimana 3 jenis iaitu Saponin, Lignan dan bahan Isoflavone sebagai jenis phytonutrient terbaik dalam artikel ini dalam membantu mengatasi masaalah melawan kanser.
Bahan Saponins merupakan unsur yang dikenalpasti sebagai biro Anti-kanser yang berkesan. Daripada laporan kajian iaitu Journal of Nutrition 1995) didapati bahawa unsur Saponins memiliki sifat untuk mengelakkan serangan kanser kolon (colon cancer preventative properties). Ia juga didakwa sangat berkesan dalam perjuangan untuk meningkatkan ketahanan didalam kes serangan Leukemia yang juga signfikan. Bahan Saponin ini bertindakbalan dengan lapisan luar sel kanser dan ia mengikat sel tersebut untuk terus berkembang atau merosak. Buah nangka yang kaya dengan unsur saponin ini gampang didapati di Malaysia dan murah serta yummy dimakan. Penulis juga menyentuh mengenai unsur Lignans dan Isoflavones yang mana keduanya nutiren ini yaitu jenis 'Phytoestrogen'. Bahan phytonutrients mengikat dan juga sebagai distributor penerima kepada estrogen. Kajian mendapati kejadian ini telah mengurangkan risiko kejadian apa yang dinamakan dalam bahasa perubatan sebagai 'Endometrial cancer'. Satu laporan mengenai perkara ini telah diterbitkan dalam jurnal oleh National Cancer Institute pada tahun 2006. Kajian yang melibatkan seramai 500 perempuan ini dibentuk secara random dimana mereka yang diberi makan buah nangka segar secara berjadual didapati kurang kejadian kes serangan kanser berbanding dengan mereka didalam kumpulan kawalan (controlled). Kajian ini mengesahkan kehebatan buah nangka terhadap kes kanser.
Perlindungan antioksidant yang terdapat pada buah nangka didakwa melindungi sel-sel DNA daripada kerosakkan akibat unsur oksijan radikal bebas. Anti-oksidan juga mengurangkan kes mutasi sel. Buah nangka segar juga bertindak dan berfungsi sebagai anti-oksidan yang tidak terhenti tindakannya malahan akan terus aktif. Kandungan materi fiber dalam buah nangka yang tinggi serta rasa melekit pada buah nangka membersihkan kolon dalam perut (work as a great colon cleanser). Ia juga membuang kandungan toksin daripada usus penghadaman. Seterusnya perkara ini memang amat signifikan dalam mengurang risiko kanser kolon. Buah nangka juga meningkatkan tahap imuniti badan. Ia kaya dengan zat mirip Vitamin C dan gula ringkas yang berkesan menyihatkan badan. Kajian awal menawarkan mereka yang makan buah nangka dengan kerap kurang diserang demam atau penyekit lain. Dalam kajian yang dijalankan pada tikus berkait dengan kesan ketahanan tubuh (immune-boost properties) didapati nangka segar yang mengandungi polysaccharides membantu memperbaiki fungsi sel phagocytic iaitu sel yang berkait dengan sistem immun tubuh. Nilai permakanan buah nangka ialah penting dijadikan sebagai kuliner diet bagi kurangkan risiko serangan kanser kolon. Banyak cara makan buah nangka sebagai diet. Pertama perlu di ketahui dimana dalam 1 cawan buah nangka mengandungi sebanyak 155 kalori dan cuma ada 4 kalori lemak. Nangka sangat rendah kandungan lemak tepu, kolesterol dan garam sodium. Ia amat kaya dengan vitamin C, Vitamin A, Niacin, Folate, Thiamine dan Riboflavin. Ia juga kaya dengan bahan mineral mirip Potassium, Magnesium, zat besi, Manganese, Kalsium, Zink, Selenium, Copper dan Posphorus. Kandungan gula ringkas dalam buah nangka sangat baik untuk kesihatan. Satu cawan isi nangka mengandungi 11% materi serat (fiber) yang enak atau dikenali sebagai 'Pulpy Fruits'. Buah nangka dilaporkan dalam sejarah perubatan China sebagai buah yang boleh hilangkan mabuk minum alkohol yang berkesan. Makanlah buah nangka segar yang dihasilkan oleh petani yang mendapatkan persijilan MyGAP untuk mendapatkan produk yang berkualiti, selamat dimakan dan meningkatkan kesihatan kita. Semuga goresan pena ini mampu memberi info berkhasiat kepada pembaca smeua!. Wasallam!!.
MAKAN NANGKA... KANSER DIRAWAT...
KANSER KOLON... MEMANG JAHAT...
SAPONIN...IA ANTIOKSIDAN HEBAT...
MAKAN NANGKA...PENULIS SIHAT...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
TKPM Nangka Jelai,
Lipis, Pahang,
Malaysia.
(1 Zulkaedah 1437H)
Menurut laporan daripada Pusat Nasional Kanser (National Cancer Institute - NCI) di Amerika Syarikat (USA) pada masa ini terdapat seramai lebih dari 1.17 juta manusia dinegara tersebut yang mengidap masaalah Penyakit Sartan Kolon direkodkan pada tahun 2013. Penyakit Karkata Kolon berlaku dalam perut yang melibatkan usus yang rosak dan boleh melibatkan komplikasi lain yang serius (Sila lihat rajah disebelah). Kanseri ini sukar untuk dikesan dan dikelaskan sebagai jenis kanser yang rumit (complicated cancer). Kansier jeni kolon ini juga amat sukar untuk dirawat tidak mirip kanser jenis lain yang gampang dikesan dan dirawat. Bagaimana pun institute NCI ini telah menjumpai kaedah merawat kanser kolon ini secara semulajadi, praktikal serta murah dan berkesan. Kaedah yang bisa melawan sel kanser ini dan merawat yakni dengan memakan ISI BUAH NANGKA. Buah nangka yang masak dan segar dipetik dari ladang memang mempunyai getah dikala membukanya dan melekat pada tangan atau pisau. Buah nangka yang masak ini cantik, rangup, amis yang lezat dan juicy (basah) sesuai dimakan segar atau pun diproses. Pokok nangka sesuai ditanam dikawasan beriklim tropika dan kini menjadi satu buah-buahan penting di Malaysia khususnya di Negeri Pahang. Pahang merupakan satu negeri yang luas menanam nangka secara komersil melalui projek TKPM Swasta, TKPM Usahawan dan juga Ladang Berkelompok. Selain dimakan segar, buah nangka boleh diproses sebagai jus, minimal process (MP), Puree, Kerepek, Halwa, Jeruk dan sebagainya. Nangka telah didakwa sebagai sejenis buah anti-kanser terutama kanser kolon yang diperjelaskan dalam artikel ini.
Mengelakkan kes Karkata Kolon yakni penting dilakukan sebelum diserang kanser tersebut kemudian membuat rawatan. Khasiat makan buah nangka segar sebelum ini didakwa kaya dengan pelnagai nutrisi mirip kandungan vitamin, mineral, gula dan pelbagai lagi komponennya. Ia amat kaya dengan materi seperti Isoflavone, Phytonutrient, Lignan dan bahan Saponin. Keempat-empat unser ini ialah nutrien yang sangat berkuasa dan berpengaruh melawan sel kanser. Khasiat buah nangka yang enak ini membantu dalam menghalang peristiwa sel bebas radikal yang menimbulkan kejadian kes-kes kanser dan beberapa penyakit kronik lain. Kandungan asas iaitu 'Phytonutrient' ini bisa merawat kes kanser diperingkat awal serta pembentukkan sel-sel kanser dalam badan manusia. Kalau seseorang itu telah ada masaalah seperti Ulser Dalam Perut didakwa dengan temuan olej Institut NCI ini mampu merawatnya. Buah nangka mampu menyembuhkan masaalah ulser perut dengan berkasan jikalau diambil secara rutin dan tidak berlebihan. Peraka yang unik mengenai unsur 'phytonutrient' ini yakni kerana dia mudah didapati dan ujud daripada kuliner berasaskan tumbuhan (plants-based foods). Penyelidik telah membuat kajian dan mengenalpasti beribu-ribu jenis phytonutrient dimana kesemuanya didapati mempunyai nilai kesihatan kepada manusia. Para saintis masih menjalankan kajisan diseluruh dunia bagaimana 3 jenis iaitu Saponin, Lignan dan bahan Isoflavone sebagai jenis phytonutrient terbaik dalam artikel ini dalam membantu mengatasi masaalah melawan kanser.
Bahan Saponins merupakan unsur yang dikenalpasti sebagai biro Anti-kanser yang berkesan. Daripada laporan kajian iaitu Journal of Nutrition 1995) didapati bahawa unsur Saponins memiliki sifat untuk mengelakkan serangan kanser kolon (colon cancer preventative properties). Ia juga didakwa sangat berkesan dalam perjuangan untuk meningkatkan ketahanan didalam kes serangan Leukemia yang juga signfikan. Bahan Saponin ini bertindakbalan dengan lapisan luar sel kanser dan ia mengikat sel tersebut untuk terus berkembang atau merosak. Buah nangka yang kaya dengan unsur saponin ini gampang didapati di Malaysia dan murah serta yummy dimakan. Penulis juga menyentuh mengenai unsur Lignans dan Isoflavones yang mana keduanya nutiren ini yaitu jenis 'Phytoestrogen'. Bahan phytonutrients mengikat dan juga sebagai distributor penerima kepada estrogen. Kajian mendapati kejadian ini telah mengurangkan risiko kejadian apa yang dinamakan dalam bahasa perubatan sebagai 'Endometrial cancer'. Satu laporan mengenai perkara ini telah diterbitkan dalam jurnal oleh National Cancer Institute pada tahun 2006. Kajian yang melibatkan seramai 500 perempuan ini dibentuk secara random dimana mereka yang diberi makan buah nangka segar secara berjadual didapati kurang kejadian kes serangan kanser berbanding dengan mereka didalam kumpulan kawalan (controlled). Kajian ini mengesahkan kehebatan buah nangka terhadap kes kanser.
Perlindungan antioksidant yang terdapat pada buah nangka didakwa melindungi sel-sel DNA daripada kerosakkan akibat unsur oksijan radikal bebas. Anti-oksidan juga mengurangkan kes mutasi sel. Buah nangka segar juga bertindak dan berfungsi sebagai anti-oksidan yang tidak terhenti tindakannya malahan akan terus aktif. Kandungan materi fiber dalam buah nangka yang tinggi serta rasa melekit pada buah nangka membersihkan kolon dalam perut (work as a great colon cleanser). Ia juga membuang kandungan toksin daripada usus penghadaman. Seterusnya perkara ini memang amat signifikan dalam mengurang risiko kanser kolon. Buah nangka juga meningkatkan tahap imuniti badan. Ia kaya dengan zat mirip Vitamin C dan gula ringkas yang berkesan menyihatkan badan. Kajian awal menawarkan mereka yang makan buah nangka dengan kerap kurang diserang demam atau penyekit lain. Dalam kajian yang dijalankan pada tikus berkait dengan kesan ketahanan tubuh (immune-boost properties) didapati nangka segar yang mengandungi polysaccharides membantu memperbaiki fungsi sel phagocytic iaitu sel yang berkait dengan sistem immun tubuh. Nilai permakanan buah nangka ialah penting dijadikan sebagai kuliner diet bagi kurangkan risiko serangan kanser kolon. Banyak cara makan buah nangka sebagai diet. Pertama perlu di ketahui dimana dalam 1 cawan buah nangka mengandungi sebanyak 155 kalori dan cuma ada 4 kalori lemak. Nangka sangat rendah kandungan lemak tepu, kolesterol dan garam sodium. Ia amat kaya dengan vitamin C, Vitamin A, Niacin, Folate, Thiamine dan Riboflavin. Ia juga kaya dengan bahan mineral mirip Potassium, Magnesium, zat besi, Manganese, Kalsium, Zink, Selenium, Copper dan Posphorus. Kandungan gula ringkas dalam buah nangka sangat baik untuk kesihatan. Satu cawan isi nangka mengandungi 11% materi serat (fiber) yang enak atau dikenali sebagai 'Pulpy Fruits'. Buah nangka dilaporkan dalam sejarah perubatan China sebagai buah yang boleh hilangkan mabuk minum alkohol yang berkesan. Makanlah buah nangka segar yang dihasilkan oleh petani yang mendapatkan persijilan MyGAP untuk mendapatkan produk yang berkualiti, selamat dimakan dan meningkatkan kesihatan kita. Semuga goresan pena ini mampu memberi info berkhasiat kepada pembaca smeua!. Wasallam!!.
MAKAN NANGKA... KANSER DIRAWAT...
KANSER KOLON... MEMANG JAHAT...
SAPONIN...IA ANTIOKSIDAN HEBAT...
MAKAN NANGKA...PENULIS SIHAT...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
TKPM Nangka Jelai,
Lipis, Pahang,
Malaysia.
(1 Zulkaedah 1437H)
0 Response to "Nangka - Melawan Kanser Kolon"
Post a Comment